Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022 omdat je neus ’s nachts ook slaapt!

Als je slaapt, ruik je niets. Je neus slaapt ook. Je gehoor daarentegen werkt wel gewoon en kan dus signalen van gevaar opvangen en je waarschuwen.

Vanaf 1 juli 2022 is het daarom verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben in iedere binnenruimte waardoor je moet vluchten om je woning te verlaten. Voor nieuwbouwwoningen waarvan de vergunning in 2003 of later is aangevraagd was dit conform het bouwbesluit al verplicht in het kader van een verhoogde veiligheid voor de bewoners. Na bijna 20 jaar komt deze verplichting nu dus ook bij bestaande woningen. De wijziging is opgenomen in het bouwbesluit en daarmee wettelijk verplicht.

Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud. Huur je de woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.

Het is verstandig om geen goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Let op bij de aankoop dat de rookmelders voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Goedkope rookmelders met een onbekend merk zijn vaak onbetrouwbaar.

Comments are closed.